About us

We run a small organic family farm just outside Ascoli Piceno and we produce olive oil, wine, vegetable and fruit, mainly for us and our friends. We take care what goes into our food and we choose an ecological approach to agriculture and to tourism. In the countryside, at Fil di Fumo, we try to preserve the old ways, with manual labour and natural ingredients. In the mountains, at La Vecchia Stalla, we promote sustainable tourism, respectful of nature and people. We source our products locally as much as possible, and we encourage our guests to take local guides to create a positive impact on the local economy. Good food, pleasant country and friendly people – come and enjoy the simple life with us!

  • Alessandra

    Alessandra

    Alessandra loves the area and tries to spend there as much time as possible. When she is abroad she supports the B&B through online media. She is committed in life and work to sustainable agricultural development, the field where she works as a social scientist. She will be happy to tell you stories from the area and beyond, and recommend the best restaurants and spots to see!

    Alessandra dedica vita e lavoro allo sviluppo rurale sostenibile. Ama queste zone e cerca di passarci piu’ tempo possibile. Quando non è direttamente coinvolta col B&B e l’azienda, lavora come ricercatrice nelle scienze sociali applicate allo sviluppo rurale. Sarà contenta di raccontarvi le storie di queste parti e consigliarvi i suoi ristoranti e posti preferiti!

  • Ben

    Ben

    Ben is very fond of both our sea and mountains that he explores during his free time. He is originally from Austria and works as a development professional specializing in Online Communication and Knowledge Management for Development. He often lives abroad but when in Ascoli he is busy both on the farm and in the mountain house. He is happy to show you around and share tips about the food and wines he fell in love with!

    Ben è appassionato sia al nostro mare che alle montagne e cerca di esplorarli appena ha tempo disponibile. Ben è austriaco e lavora nel campo delle comunicazioni online per centri di ricerca nello sviluppo rurale. Spesso vive fuori ma quando è ad Ascoli è superattivo nella azienda e nella casa in montagna. Sarà contento di farvi conoscere questi posti e darvi consigli su cibo e vini!

  • Fernando

    Fernando

    Fernando takes care of the farm and particularly of the olive oil and the wine. He has always been committed to organic agriculture also when he was teaching English at Liceo Scientifico. He knows everything about the local mountains that he has explored extensively and is very happy to talk about them while offering you a glass of our wine! He is the proud author of the book: ‘Un Contadino Rivestito’.

    Fernando si occupa della azienda e in particolare dell’olio di oliva e del vino. Da sempre si dedica all’agricoltura biologica anche quando lavorava come insegnante di Inglese al Liceo Scientifico. Sa tutto delle montagne locali che ha esplorato di persona e sarà contento di parlarvene davanti ad un bicchiere di vino! Fernando è l’orgoglioso autore del libro ‘Un Contadino Rivestito’ dove racconta la sua infanzia nelle tradizioni locali.

  • Iolanda

    Iolanda

    Iolanda is always busy with great projects that range from local archaeology, to plants, to organic farming and embroidery. She is a great cook and prepares most of the cakes you eat! She used to teach Italian, Latin and Greek and can tell you a lot about Ascoli and surroundings.

    Iolanda è sempre impegnatissima tra vari progetti che includono archeologia, piante, agricoltura biologica e ricami. E’ una magnifica cuoca e prepara tutte le torte che mangerete a colazione! Ha insegnato Italiano, Latino e Greco e può raccontarvi tutto sulla storia di Ascoli e delle zone limitrofe.